Viata lui Pi

life-of-pi-759876lInitial am auzit de film si am fost foarte curioasa dupa ce am vazut trailer-ul, dar venind in vacanta, descopar cu incantare ca sora mea avea cartea de la o colega. Si asa am inceput, spunandu-mi ca un roman bun nu strica niciodata, mai ales dupa o sesiune solocitanta si inainte sa fiu cuprinsa de febra licentei.

Fiind roman ecranizat si foarte mediatizat, “Viata lui Pi” de Yann Martel a fost o lectura deosebita, in ciuda tentatiei de viziona fimul; este  unul din acele romane de care nu te mai dezlipesti si pe care le citesti pe nerasuflate chiar si in orele tarzii ale noptii. M-a fascinat prin autenticitatea si claritatea cu care sunt descrise evenimentele, prin bogatia de detalii care stimuleaza foarte mult imaginatia si prin naturaletea cu care se trece de la o parte dramatica la una comica, sau invers.

Povestea incepe in India-ceea ce ii da o nuanta foarte exotica si fascinanta pentru mine si se continua in oceanul Pacific. E vorba despre o familie care detine o gradina zoologica, dar hotaraste sa emigreze in Canada. Imbarcati pe un vas japonez impreuna cu o parte de animale, cei patru membri ai familiei Patel isi incep calatoria la capatul careia se asteptau sa inceapa o noua viata, insa acest vis a fost curmat brusc de un accident, in urma caruia nava se scufunda, intreaga familie, exceptandu-l pe Pi moare, iar acesta ajunge pe o barca de salvare impreuna cu cateva animale scapate din custi, printre care Richard Parker, fiorosul tigru bengalez. Aici incepe adevarata aventura, fiind o provocare de viata si de moarte. Avand tigrul in barca, rechini in apa, teroare inlauntrul sau, in jur doar apa, iar deasupra cerul, Pi isi impune sa supravietuiasca. Trecand de la entuziasm la deznadejde, de la curaj la panica, baiatul traieste cu speranta in suflet, nedorind sa abandoneze lupta cu viata.

Cum a reusit sa petreaca 227 de zile in acelasi perimetru ingust cu tigrul fara sa fie sfasiat de el? Aflati doar citind cartea. Pe langa firul povestirii, care este deosebit de captivant, cititorul are ocazia sa intre in tainele si botanicii si zoologiei, afland chiar si aspecte legate de supravietuire. Cu toate ca e pura fictiune, romanul este foarte bine documentat, parand aproape real.

Romanul lui Yann Martel este descris de San Francisco Chronicle ca fiind “o adevarata aventura a lecturii: e cand brutal, cand tandru, cand un comic dezarmant.”

Cateva citate care mi-au placut:

“Viata e atat de frumoasa, incat moartea s-a indragostit de ea, o dragoste geloasa, posesiva, care apuca tot ce poate.”

“E bine sa te indoiesti un timp. Toti trebuie sa trecem candva prin gradina Ghetismani. […] Dar trebuie sa mergem inainte. Sa alegi indoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport.”

“Cea mai rea pereche de extreme este cea compusa din teroare si plictiseala. Uneori, viata ta e ca un pendul, legananadu-se de la una la alta.”

“Mi-am luat o expresie crunta si hotarata. Vorbesc cu toata modestia cand spun asta, dar in acel moment am descoperit ca aveam o puternica dorinta de a trai. Nu mai traisem niciodata asa ceva. Unii dintre noi renunta la viata cu un oftat resemnat. Altii lupta putin, apoi isi pierd speranta. Insa altii, printre care ma numar si eu-nu renunta niciodata. Lupat intruna. Lupta oricat i-ar costa aceasta batalie, fara a tine cont de pierderi sau de improbabilitatea succesului. Lupta pana la sfarsit. Nu e o chestiune de curaj. E ceva ce vine din interior, o vointa de a nu renunta. Sau poate fi doar prostia de a te agata de viata.”

Daca esti amator al aventurii sau al animalelor, trebuie neaparat sa citesti aceasta carte!

Lectura placuta!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s